Skriv ut

on .

O projektu "Mjedenica"

 

Pismo nastavnicima, učenicima i roditeljima

 


Novosti u projektu "Mjedenica:

Bosanci i Hercegovci iz Orusta pomažu Mjedenici!

fajkoNa jednom malom otoku Orust u Švedskoj živi i radi jedna mala grupa Bosanaca i Hercegovaca. Ima ih iz svih dijelova naše nam drage domovine: Bos. Novog, Bos Gradiške, Bos. Dubice, Trebinja, Prozora, Banja Luke, Janje, Zvornika i Sarajeva.
Njihova djeca su obuhvaćena nastavom bosanskog jezika koju obavlja izvrsni pedagog Alma Koralić. I upravo na nekom od časova maternjeg jezika djeca su dobila informaciju o Međunarodnom projektu „Mjedenica".

Sva djeca a i njihovi roditelji su od srca podržali ovaj projekt i dali svoj doprinos. Uz nesebično angažovanje Izedina Imširovića, jednog od roditelja, prikupljeno je 3 150 kr i uplaćeno na račun Projekta „Mjedenica".Djeca i osoblje Zavoda „Mjedenica" su dirnuta ovim gestom solidarnosti i ujedno izrazila veliku zahvalnost svojim dragim sunarodnjacima u Orustu.


Aktivnosti za primjer

rukeSaradnja roditelja, nastavnika i škole je vrlo bitan preduslov za uspjeh učenika, a mi kažemo da je i garant da će svaka akcija uspjeti. Na to nas navodi primjer iz Tranås-a. Aktivnostima prednjači neumorna Enesa  Huskić, predsjednica Savjeta roditelja koja uz saradnju sa nastavnikom bosanskog jezika, Sabitom Kalkanom već duže vrijeme uspješno organizuje kružoke - Čitanje novina starijim osobama. Rezultat ove aktivnosti je i besplatna posjeta nogometnoj utakmici u Štokholmu krajem maja, planirana posjeta zabavnom parku Liseberg u Göteborg-u. Kao kruna svega jeste humanitarna akcija prikupljanja sredstava za pomoć „Mjedenica" U toj akciji je sakupljeno 3172,00 sk. To će nesumnjivo biti od velike pomoći učenicima i nastavnicima Zavoda Mjedenica koji rade u veoma skromnim uslovima. Nadamo se da ce i ostale sredine koristiti pozitivin primjer iz Tranås-a i pomoći uspjehu Projekta „Mjedenica".Donacije iz Jönköpinga

slika_1U Jönköpingu su u zadnjih dvadeset dana održane dvije zabave na kojima su se uz muziku, pjesmu i ples zabavljali Bosanci i Hercegovci iz Jönköpinga. Jedna zabava je održana 24. aprila u organizaciji BH udruženja " Sarajevo" Huskvarna, a druga povodom 1. Maja u organizaciji BH udruženja "Zelena rijeka".
Među gostima je bio veliki broj učenika bosanskog jezika i njihovih roditelja.
Ovo je bila zgodna prilika za učiteljicu bosanskog jezika Amru Pilav, koja je i jedan od koordinatora u projektu „Mjedenica" da ukratko upozna prisutne sa ovim projektom. Učenici su podijelili svim gostima informativno pismo koje sadržava osnovne informacije o cilju ovog projekta.
Naši roditelji a i ostali gosti su podržali ovu akciju, tako da smo na ove dvije zabave prikupili 4.500 kr koje su uplačene na račun Projekta „ Mjedenica".
Ovom prilikom se u ime učenika Zavoda Mjedenica i u ime svih koordinatora projekta zahvaljujemo svima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji.

 


 

slika2 Donacije iz Osbya i Hässleholma

Nakon donacija kompjutera za Mjedenicu u komunama Osby i Hässleholm, nastavnik bosansjog jezika Fajko Zulfić zajedno sa svojim učenicima i njihovim roditeljima pokrenuli su akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za djecu i štićenike Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj „Mjedenica" u Sarajevu.
Projektu „Mjedenica" učenici su posvetili nekoliko svojih časova bosanskog jezika nakon čega su upoznali svoje roditelje sa svim dokumentima ovog projekta.
Svi su se oni velikodušno i od srca odmah uključili u ovu humanitarnu akciju.Tom prilikom je prikupljeno 4000 kruna koje su uplatili na bankovni račun projekta.
Veliku podršku su nam pružile novine: „Dnevni Avaz", „Bosanska Pošta" i „Norra Skåne". Velika im hvala na tome.
I na kraju da se zahvalimo svim učenicima i roditeljima Osby i Hässleholm komune na njihovom doprinosu u ovom projektu.